Befria dig från TV-tablåerna!

Det skrivs fortfarande insändare om att TV-program sänds på fel tidpunkter; “Jag ska upp tidigt så jag kan ej se UR som sänds vid midnatt”. VHS har funnits i 30 år, men folk orkar inte leta fram band och programmera inspelningar.

Men en mycket smartare lösning har funnits i åratal i bla USA och England: boxar med hårddisk som kan spela in och av TV-program, de kallas för PVR (Personal Video Recorder) eller DVR (Digital Video Recorder). Finns inget svenskt uttryck ännu, förutom otympliga “hårdiskinspelare”.

Vad kan en PVR? Allt som en VHS-video kan, fast med mycket bättre bild- och ljudkvalitet och en rad andra finesser:

 • Den kan spela in och av samtidigt, vilket gör att man kan pausa en direktsändning. Om telefonen ringer trycker man på paus så påbörjas inspelning. När man kommer fortsätter man att titta från den tidpunkt man pausade. Samtidigt fortsätter inspelningen tills det aktuella programmet är slut så att man kan se hela programmet.
 • Man behöver inte leta fram ett tomt videoband när det kommer ett intressant tv-program. Hårddisken har en kapacitet på minst 40 tim TV-tid, mycket mera än DVD.
 • Man kan spola förbi reklamen. Om man spelar in ett program så börjar man helt enkelt att titta en kvart eller så efter att det börjat, och när reklamen kommer så snabbspolar man förbi den.
  Detta är en rysare för TV-bolagen som lever på reklam, men de kommer så klart att hitta andra sätt att sända reklam.

Varför marknadsförs inte dessa i Sverige? Jag har bara sett en enda artikel i svensk massmedia, i gårdagens SvD Näringsliv. I artikeln säger chefen för TV5 “Tv är ett passivt medium. Jag tror att de flesta personer tycker om att någon annan komponerar deras tablå.”

Men vill vi verkligen det? Jämför med musikbranschen, där iTunes blivit en stor succé till stor del därför att folk gillar att inte behöva köpa en hel CD utan kan köpa låtarna styckvis och enkelt skapa sina egna spellistor. Här tror jag att det finns stora möjligheter för den aktör som förstår att utnyttja denna trend. Men branschen verkar sticka huvudet i sanden för att slippa se hotet. Än mindre ser dom de nya revolutionerande affärsmöjligheterna!

Den ledande PVR-boxen i USA heter TiVo som kom år 1999 och anses ha revolutionerat TV-tittandet. Där säger man inte att man har spelat in ett TV-program, man säger att “I Tivoed it” för att markera att det är så mycket mera. Med TiVo kan man med en knapptryckning spela in en hel tv-serie utan att behöva hålla reda på när avsnitten sänds. Man kan även spela in alla program med en viss skådespelare, eller alla program om hundar etc.

TiVo har börjat med egen reklam som anpassas till tittaren och laddas ner till hårddisken och experimenterar även med reklamskyltar som bara visas medan man snabbspolar (!).

Nu är det hög tid för mig att köpa mig en egen PVR!

(skrev detta 2005, och har sedan dess fullständigt förändrat mitt sätt att se på TV och video på flera olika sätt.)

Published by

Henrik Ahlén

I am an eHealth Strategist in Stockholm, Sweden I drive eHealth development projects from needs analysis and idea generation to service design and implementation. See my LinkedIn profile: http://www.linkedin.com/in/mrhenrikahlen

5 thoughts on “Befria dig från TV-tablåerna!”

 1. Jag har mailat med KISS technology i Danmark, på min efterlysning säger dom att de kommer med en ny DVR-modell med inbyggd digital-TV-mottagare.

  Det känns som den felande länken, för att kunna utnyttja den goda bildkvaliteten och slipps gytter av burkar.

 2. Tipset från Marcus om danska KISS verkar ju klart bra! Jag gillar att de kopplar ihop den med elektronisk programguide, webbradio mm på internet och att de förklarar en hel del av de unika fördelarna med DVR på sin hemsida.

  Men de borde ha skapat mera visuella scenarios istället som gör att man verkligen tar till sig budskapet, det är ju svårare med enbart texter och skärmdumar.

 3. Yepp, framtiden minsann. Har själv inte kollat på “vanlig” TV sen 2003. Det började som en nödvändighet då både jag och sambon arbetade så mycket att vi inte hann sätta oss före 23 och då hade allt intressant inspelat, och fortsatte sen då vi upptäckt den ENORMA lättnaden med helt reklamfri TV. Numera spelas allt in och kvällarna avslutas med nån timmes reklamfri TV, en amerikansk TV-timme är som bekant bara 23 minuter i faktisk tid vilket gör att vi ser 3 timmars tv på 1. 🙂

  Ser fram emot PVRen som kommer att ytterligare underlätta vårt nya tittarbeteende.

  Hepp!

  /Donnie

 4. jag kommer att tänka på ljudbanden. Du kunde spela in låtar gratis från radion – ändå gick 99 procent och köpte CD-skivor till hutlösa priser. Nu är ljudbanden så gott som döda.
  Men kanske var det en trälig teknik ljudbanden föll på och det går bättre för den nya tekniken. Svaret finns antagligen hos dagens tonåringar. Och de verkar vara fullt ut beredda att ladda ned enskilda låtar.
  hälsningar. johan

Comments are closed.