Mera aha, mindre teknik!

Debattartikel 2003-11-16

Apropå efterlysningen av nya kreativa tjänster för mobiltelefoni och bredband

Det finns redan många mobila tjänster som inte används speciellt mycket, och bredbandsnäten går på tomgång. Skeptikerna säger att det beror på att tjänsterna är för krångliga, eller att användarna inte vill ha dom, “det räcker med att kunna ringa och skicka mail”.

Självklart måste tjänsterna bli enklare att installera och använda, och lika självklart så finns det marknad för nya tjänster, (när TVn kom sa man att ingen skulle ha tid att titta på TV”¦). Men är det egentligen inte nåt annat som man har missat? Vad som verkligen behövs är inspiration, riktad till både beställare och användare. De nya tjänsterna inom mobil telekom och bredband är i de flesta fall inte direkta utvecklingar av gamla tjänster. Det betyder att man inte kan marknadsföra dom enbart med hjälp av tekniska jämförelser som är lätta att förstå.Exempelvis när mobiltelefonerna kom, då uppfattade de flesta direkt att det var smidigt att kunna ringa trådlöst. Men det är betydligt svårare för de flesta att se hur man ska dra konkret nytta av nya tjänster som positionering, chat, video etc.

Alltså måste man i marknadsföringen sluta tala enbart om funktioner och tjänster med en massa facktermer, eller att t ex bara säga att man kan se den man ringer till.Utgå istället från scenarios, dvs vanliga situationer som användarna kan känna igen sig i.

Exempel 1. PDA-marknaden går trögt. Men de säljs fortfarande bara med en massa tekniksnack. Jag fattar inte att man inte har visat för folk att en stor fördel med att ha sin kalender och adressbok i en PDA är att man har backuper.

Visualisera ett scenario: man tappar bort sin papperskalender, blir förtvivlad eftersom man har förlorat adresser och kalenderdata insamlade under flera år. Jämför med att man tappar sin PDA, skaffar en ny, laddar backupen och sedan är igång igen samma dag!

Exempel 2. Mobil mail och internet kan vara avstressande. Scenario: Mellan två möten på stan sätter man sig på ett trevligt fik och kollar mailen, får iväg snabba svar och går igenom webben för företaget man ska besöka.Behovet av konkret inspiration är lika stort även för beställarna. Det finns ju många exempel på framgångsrik användning av nya funktioner, som t ex påminnelse-SMS inom vården, men dessa måste presenteras som anpassade scenarios för beställarna i andra branscher för att de ska kunna se hur de kan dra nytta av dom.

Så låt oss samla tekniker, reklamfolk och andra kreatörer i dynamiska grupper som utvecklar mängder av inspirerande scenarios. Det kommer att få fart på marknaden!

Henrik Ahlén, februari 2003

Leave a Reply