MMS till vad?

Debattartikel 2002-04-24
(dvs innan MMS lanserades, men det har ju forfarande inte hänt så mycket sedan dess…)

Det spekuleras nu om MMS, (den kommande möjligheten att skicka foton och ljud på samma sätt som dagens SMS), verkligen kommer att bli nån succé bland vanliga användare. Det är alltid nyttigt med skepsis, framförallt om den får utvecklarna att försöka sätta sig in i folks verkliga behov och intressen. Historien är ju full av entusiastiskt lanserade tjänster som användarna antingen inte förstått vitsen med, eller som de snabbt förkastat som sämre än befintliga lösningar. Tänk bara på Teleguide, Cash-kortet, WAP”¦

MMS har onekligen en rad begränsningar. Små displayer i telefonerna, låg upplösning, ingen blixt till kameran etc. Men jag tror ändå att MMS snabbt kommer att bli oerhört populärt. Det handlar om tillgänglighet, en kamera finns sällan med i fickan till vardags, medan mobilen alltid finns tillgänglig.Vi är just nu lite osäkra på vad vi ska ha de nya möjligheterna till, eftersom vi hittills inte haft någon möjlighet att skicka foton till andra i samma stund som vi tar dom. Men innan SMS fanns kunde vi inte heller skicka text direkt till andra vart vi än befann oss. Utvecklarna bakom GSM hade ingen tanke på att SMS-tekniken skulle bli nåt annat än en marginell textförmedlingstjänst. Inte ens teleoperatörerna drömde om att SMS skulle kunna bli en tjänst för massorna som genererar massor av intäkter.

Varför är då SMS så populärt? Jo, helt enkelt för att det är lätt att förstå sig på, enkelt och personligt. Vi gillar personlig kommunikation, och vi gillar när det går fort och är okomplicerat att använda. Just därför tror jag att MMS blir en framgång. Det kan beskrivas blixtsnabbt som “som SMS fast med bilder och ljud”, det är (förhoppningsvis) nästan lika enkelt att använda och det är ännu mera personligt med foton och ljud än bara text.

Men behöver verkligen “vanliga människor” MMS? Tja, efter en kort stunds spånande för mig själv kom jag fram till flera typer av situationer där MMS skulle vara användbart:

“Här är stugan och en karta med vägbeskrivning, ha det så trevligt” (Från stugförmedlaren i fjällen)

“Vi har just fått in den här fina röda Passaten, kom gärna hit och provkör!” (Till bilspekulant som lagt in en sökprofil på röd Passat)

“Har ni en sån här propeller, jag vet inte vad den heter?” (Förfrågan från mobilen vid den grundstötta båten, till båtaffärens email)

“Vad tycker du om det här huset då?” (Husspekulant ute på visning, till partnern)

“Älskling, hur tycker du jag ser ut i den här jackan?” (Från provhytten)

“Så här glad blev jag när jag fick din present!”

(Glatt jubel och glad bild)“Kom ner till oss på badstranden, du hittar oss här vid vårt stora sandslott!”

“Kolla vilken stor fisk jag just fick upp! Vet du vad det är för sort?”

“Se här så mycket din pappa längtar efter dig! Lyssna när jag sjunger “ja må du leva”, och skicka tillbaka en bild på dig!”

“Synd att du missade min födelsedag, så här såg tårtan ut iallafall!”

“Här är ett foto på mig inför vår blind date i kväll!”

Nyckelfaktorerna är här spontanitet, tillgänglighet var som helst, och personlighet, dvs sånt som oftast inte fungerar så bra med datorer. Notera att alla dessa exempel är privat kommunikation mellan folk som känner varandra, och att stora displayer inte är nödvändiga. Självfallet kommer det mängder med företagstjänster också.

T ex bilförsäljare eller husmäklare som skickar ut foton på tänkbara objekt, eller stugförmedlare som skickar ut bild på den hyrda stugan plus en karta med vägbeskrivning.

Kostnaden då? Allting nytt är ju dyrt i början, när mobiltelefoner kom kostade de 20.000 kr och alla sa att de bara var till för rika direktörer och aldrig skulle bli nåt för allmänheten. Internet-uppkoppling kostade mycket pengar bara för några år sedan, och SMS kostade 3 kr styck i början av förra året.

MMS kommer troligen snabbt att bli tillräckligt billigt för många, operatörerna har ju ett stort behov av att få användare till flera nya tjänster, och den rörliga MMS-kostnaden för operatörerna är låg.När många har kameramobiler ute på stan kommer det även att förändra nyhetsrapporteringen, på gott och ont. Det kommer t ex att strömma in bilder till media från olycksplatser, och tänk när en full kändis ramlar ut från krogtoan och halva kön utanför snabbt tar fram sina kameror och MMSar bilderna direkt till skvallerpressen!

Henrik Ahlén, april 2002

Leave a Reply