Framtiden är här – vad vill vi göra med den?

Suzanne Gildert, CEO of Sanctuary.ai talking about human-like robots

Jag håller på att återhämta mig från en enorm dos av inspiration, nya insikter och spännande kontakter på konferensen Singularity University Nordic Summit som ägde rum i Stockholm för första gången 25-26 oktober. Det var en av de bästa konferenser jag någonsin varit på! Se flödet på #SUnordic och hemsidan https://sunordic.org

Singularity University is a global learning and innovation community using exponential technologies to tackle the world’s biggest challenges and build an abundant future for all. It was founded by Ray Kurzweil and Peter Diamandis

Här är ett starkt reducerat urval av mina intryck och budskap från talarna. Hur känner du för denna utveckling? Var vill du och din organisation vara?

Artificiell Intelligens

AI förstärker mänskliga förmågor.

AI påverkas av våra fördomar, bias, i urvalet av data som utvecklarna gett AIn att träna på.. Exempel: Google är mycket bättre på att känna igen vita mäns ansikten än svarta kvinnors. Polisens system i Florida klassar oftare svarta som återfallsförbrytare utifrån deras porträtt.

Diskussioner om behovet av etisk ramverk för AI växer, det är mer komplicerat än man tror. “Så länge det inte skadar någon” räcker inte. Exempel: Facebook har algoritmer som känner av att en användare är nära att begå självmord och de kan då ingripa och erbjuda hjälp. Vi måste även begrunda etiken i att inte göra något bra som vi skulle kunnat göra.

Google säger numera “We are not mobile first anymore, we are AI first” och använder nu AI för bland annat:

1. understand images in Google Photos

2. enable Waymo cars to recognize and distinguish objects safely;

3. significantly improve sound and camera quality in our hardware;

4. understand and produce speech for Google Home;

5. translate over 100 languages in Google Translate;

6. caption over a billion videos in 10 languages on YouTube;

7. improve the efficiency of our data centers;

8. suggest short replies to emails;

9. help doctors diagnose diseases, such as diabetic retinopathy;

10. discover new planetary systems;

Robotar

Utvecklingen inom alla typer av robotar går oerhört fort nu, se bara denna nya video från Boston Dynamics. Det kommer även robotar som liknar oss människor, t ex Sophia

Prognosen just nu är att om 10 år finns mänskliga robotar inom många yrken. Forskning pågår inom mängder av tillämpningar och inte minst inom hur vi människor ska kunna relatera till dessa mänskliga robotar.

Nytt uttryck: Fleet management, robotar kommer att kunna kommunicera med varandra och snabbt bygga stor gemensam kunskap. Exempel: Du handlar av en robot-säljare i en klädbutik i Stockholm. Senare går du in i klädkedjans butik i London, då vet deras robotsäljare hur du bör tilltalas, vad du har för klädsmak och vad du har köpt tidigare och kan ge dig mer personlig service. Skrämmande eller lockande? Kommer vi att vänja oss?

Virtual Reality

VR har många tillämpningar inom medicin och sjukvård, men kan även användas för att stärka empati. See this story from a refugee camp and you cannot avoid feeling empathy: How virtual reality can create the ultimate empathy machine When you are sitting there with her in her room, you are sitting on the same ground that she is sitting on. Because of that you feel her humanity in a deeper way, you empathize with her in a deeper way. VR is a machine that makes us more human.

Digital Biologi

Det pågår mycket lovande digitalisering även inom biologi, några exempel:

  1. Omprogrammera fiskar så att de kan äta plasten i havet.
  2. Jordbruk: Skapa tomater som blommar tidigare, ger ökad produktion.
  3. Modifiera myggor för att stoppa sjukdomar
  4. Använd DNA för att lagra data. All information på hela Internet skulle rymmas i en liten skåpbil och data skulle kunna bevaras i tusentals år!

Regenerativ medicin

ViaCyte är en startup som arbetar med en potentiellt revolutionerande product inom diabetes. “A product that can free patients with type 1 and type 2 diabetes from long-term insulin dependence. If successful, ViaCyte’s products will relieve patients of both the acute challenges and risks, as well as the long-term complications, associated with diabetes.”

Molnbaserat AI-stöd för radiologi

Arterys  har ett system i drift som reducerar tiden för en radiologisk bedömning från 30-60 minuter till 15 sekunder samt är godkänt av FDA och CE-märkt.

What factors make people reluctant to use cloud-based medical imaging?

“The main concerns are around taking patient data to the cloud. However, we created a software that strips patient data from the images we send, and only users with the right credentials can reunite them. Our cloud never sees or stores any confidential patient information.”

Uppsnappat:

We live in a new world with an old operating system.

Tech is Easy. People aren’t.

Time is our most important currency.

We unlearn our creativity skills in our schools.

70% of all birds on Earth are chickens.

We need to decouple our food from the environment

The farm of the future is a vertical brewery that can be moved to where nothing grows

Bravery comes for free if you’re passionated about the subject.

 

Moderatorn Laila Pawlak, Co-founder & CEO of SingularityU Nordic

Published by

Henrik Ahlén

I am an eHealth Strategist in Stockholm, Sweden I drive eHealth development projects from needs analysis and idea generation to service design and implementation. See my LinkedIn profile: http://www.linkedin.com/in/mrhenrikahlen