DNA-tester – mina lärdomar

Det finns numera många DNA-tester tillgängliga för en överkomlig peng på nätet där du exempelvis kan:

  • Söka efter avlägsna släktingar
  • Veta mera om dina förfäders ursprung
  • Se dina risker för olika genetiska sjukdomar
  • Få information om din hälsoprofil och genetiskt styrda egenskaper, t ex om du troligen är laktosintolerant och om dina muskler är optimerade för uthållighet eller styrka/snabbhet. Även kuriosa, som att du har anlag för smilgropar eller torrt eller vått öronvax!

Jag tog mitt första DNA-test 2011 från det amerikanska företaget 23andme och har på sistone komplettera med två nya nordiska DNA-tester. Här är en kort översikt över några saker som jag lärt mig hittills av dessa tre.

23andMe

Amerikanskt företag som lanserade DNA-tester för konsumenter 2007

Hur mina urmödrar har spridit sig från Östafrika för 180 000 år sedan och fram till västra Europa för 34 000 år sedan.

I mitt fall har jag mera neanderthalare i mig än de flesta!

Nu förstår jag varför jag är intresserad av vikingar och kelter.

23andMe ger också riskbedömningar för olika sjukdomar, samt råd kring hur man kan motverka dessa. Här är en lista över genetiska sjukdomar som jag har lägre risk för än genomsnittet.

AthGene

Danskt företag vars DNA-tester fokuserar på optimering av träningsmetoder och kost. Man kan köpa enstaka analyser eller hela samlingar.

Mina gener är väldigt mellanmjölk, ganska OK för det mesta. Har exempelvis både snabba och långsamma muskelfibrer, dvs är halvbra på både sprint och långdistans… Fick bekräftat några saker jag redan märkt; att jag har lätt för att få muskelskador när jag tränar fel och att jag har risk för lågt järnvärde. Det senare var en värdefull insikt när jag började med blodtester från Werlabs för några år sedan och fann att jag hade klart lågt järnvärde. Där fick jag bra kostråd som jag följde och sedan dess har jag normala värden.

MyDNAPedia

Finskt företag som inriktar sina DNA-tester på fitness, kost och wellness. Man får inte sina resultat online utan de mailar en 43-sidig PDF med mycket omfattande personaliserade träningsråd.

 

Mycket detaljerade och nyttiga råd, t ex hur jag enkelt kan åtgärda min låga D-vitamin-nivå.

Ovanstående är bara ett litet axplock av vad man kan lära sig av olika DNA-tester och det kommer nya analyser löpande. Så jag ser DNA-tester som viktiga verktyg för min egenvård och för att jag ska kunna optimera mina levnadsvanor, men även för att förstå mera kring mitt ursprung och man egenskaper samt kommunicera med hittills okända släktingar. Så testa dig själv!

Published by

Henrik Ahlén

I am an eHealth Strategist in Stockholm, Sweden I drive eHealth development projects from needs analysis and idea generation to service design and implementation. See my LinkedIn profile: http://www.linkedin.com/in/mrhenrikahlen