Bortom musklicket

Gränssnittsutvecklingen vad gäller hur vi navigerar och styr våra datorer, varför går den så långsamt?
Alla metaforer är ju forfarande från 1900-talet: skrivbord, papeprskorgar, pärmar, arkiv, tabbade innehållsförteckningar,
och inte minst själva musklicket som är en slags tryckknapp à la elektrisk strömbrytare.

En intressant och rolig sajt som har en navigation helt utan klick! http://www.dontclick.it/

Den är gjord av en tysk student som examensarbete i Communication Design. Visar bla exempel på hur man kan aktivera en knapp på flera olika sätt utan att klicka på den. Det känns rörigt och ovant, och nästan omöjligt att låta bli att klicka. Det är även väldigt lätt att gå vilse när man råkar röra muspekaren över bilden.

Detta är självklart inte nödvändigtvis “bättre” än våra vanliga gränssnitt med musklick etc, men det känns viktigt att experimentera förutsättningslöst med nya sätt att navigera som verkligen utnyttjar de möjligheter som datorn ger och inte bara är kopior av gamla världens verktyg.

Published by

Henrik Ahlén

I am an eHealth Strategist in Stockholm, Sweden I drive eHealth development projects from needs analysis and idea generation to service design and implementation. See my LinkedIn profile: http://www.linkedin.com/in/mrhenrikahlen

One thought on “Bortom musklicket”

  1. Kul approach, även om det tar ett tag att vänja sig (att inte klicka). Kanske något för funktionshindrade?

Comments are closed.