Snacka IRL med kafégästerna!

Tre studenter på Berkely i USA har utvecklat PlaceSite, ett system för att minska “zombie-effekten” (att man inte kommunicerar med de människor som är runtomkring, utan är mentalt nån annanstans) och öka den sociala kontakten mellan besökare på internet-caféer.

Systemet är föredömligt enkelt och intuitivt: När man slår på sin dator inne på ett café som har trådlöst nät, så kommer man automatiskt till en startsida där man ser bilder och korta presentationer av de andra gästerna som befinner sig där just för tillfället. Det är alltså bara de som är inom räckhåll för caféets trådlösa nät som ser denna sida, och nya gäster kan enkelt lägga upp information om sig själva. Tanken är att stimulera folk till att ta kontakt och tala med varandra IRL (In Real Life), och inte bara sitta och stirra på sina datorskärmar.

Klart föredömligt tycker jag, och ett strålande exempel på att datorer inte, som många hävdar, alienerar folk utan tvärtom är ett suveränt verktyg för att öka den social kontakten.

Published by

Henrik Ahlén

I am an eHealth Strategist in Stockholm, Sweden I drive eHealth development projects from needs analysis and idea generation to service design and implementation. See my LinkedIn profile: http://www.linkedin.com/in/mrhenrikahlen