SJ, kundvård och koder

Tog en dagstur med SJ till Västerås idag för att träffa en duktig forskare som utvecklat en smart teknik för fysiologiska tester.

Bokade resan på SJs hemsida, omständligt med en massa bläddrande i rullgardinsmenyer, och varför kan man inte se priserna för alla typer av biljetter på en gång? Nåväl, priset var rimligt. Som svar på bokningen fick jag koden XLM2255I.
Sedan tvingas jag alltså ta med mig denna kod till Centralen, och mata in den i deras automat. Försöker 2 gånger, men får bara svaret “Koden ogiltig”. Svär en ramsa och får en tanke: “dom kan väl inte vara så korkade så att de blandar siffror och bokstäver i koden?” Jodå, det kunde dom, sista tecknet är såklart inte siffran 1 utan stora I. Detta syns ju inte i min mobil dit jag klistrat in koden från SJs hemsida för att vara säker på att jag får det rätt, eftersom typsnittet i mobilen inte skiljer mellan siffran 1 och bokstaven I…

Men detta är ju inte huvudproblemet, varför överhuvud taget tvinga kunderna att komma ihåg koder? På biograferna räcker det med att dra kreditkortet som man bokat med, klart smartare.

Ännu smartare vore väl om man fick ett SMS som är själva biljetten, och slopa hela pappershanteringen? Detta funkar på spårvagnarna i Helsingfors. Konduktörer som klipper hål med tång känns ju väldigt mycket 60-tal…
Fast det var en trevlig tjej som var konduktör, hon spred glad stämning ombord, så inget ont som inte har nåt gott med sig.

Not: skrev detta våren 2005, 2007/2008 inför nu SJ just sådana system somjag efterlyste.Â

Published by

Henrik Ahlén

I am an eHealth Strategist in Stockholm, Sweden I drive eHealth development projects from needs analysis and idea generation to service design and implementation. See my LinkedIn profile: http://www.linkedin.com/in/mrhenrikahlen

One thought on “SJ, kundvård och koder”

  1. SJ har detta redan idag, men bara för företagskunder som är anslutna till deras bonusprogram Commeo. Som tidigare storresenär kan jag intyga ett det inte bara verkar mycket smartare, där är skitbra.

    Tidigare var det så att endast kunder med årskort kunde resa “biljettlöst” men för några år sedan införde de möjligheten för alla företgskunder (på prov i ala fall) och jag hörde ryktas om att de skulle påbörja försök även för privatpersoner, så det kommer nog vad det lider.

Comments are closed.