Radio del 1 – Återuppståndelsen!

Radio är ett gammalt medium som slumrat länge, men som nu verkar återuppstå med hjälp av flera nya teknik-lösningar. Så här kommer del 1 i en serie betraktelser av den nya tidens radio:

Radio är ljud, och det har nu kommit en rad nya smarta sätt att lyssna på ljud. Vi lyssnar inte längre på musik i soffan framför stereohögtalare. Har du märkt att det inte går att köpa en vanlig steroanläggning längre?

Nu lyssnar vi på musik på väg till jobbet i våra iPods eller mobiler, och vi har all världens radiokanaler i våra datorer via internet, smartare och enklare att lyssna på än nånsin. Podcasting är en helt ny sorts personlig radio som t o m Sveriges Radio och BBC börjat använda.

I USA har man kommit ännu längre med den tekniska utvecklingen. De har undvikit den digitala DAB-radion som verakr vara en återvändsgränd i Sverige, och där satsar man iställlet på digital satellitradio. De har två stora aktörer, XM och Sirius, som båda erbjuder ca 120 kanaler med digital kvalitet utan reklam för ca $12 i månaden, samt små smidiga mottagare för bilar som man kan köra över hela USA med utan att behöva ställa om radiofrekvensen!

I USA har man även utvecklat HD-radio, ett smart sätt att sända ut både analog vanlig radio och digital radio på samma frekvens. Resultatet blir att man kan lyssna både med vanliga radioapparater och nya digitala, som t ex denna från Boston Acoustics:

Jag ser en rad affärsmöjligheter i allt detta, återkommer i ämnet!

Published by

Henrik Ahlén

I am an eHealth Strategist in Stockholm, Sweden I drive eHealth development projects from needs analysis and idea generation to service design and implementation. See my LinkedIn profile: http://www.linkedin.com/in/mrhenrikahlen