Radio 2: Podradio, en försmak?

Apple har just släppt en uppdatering av sin musikprogramvara iTunes som integrerar podcasting-funktionen, dvs möjligheten att prenumerera på ljudfiler från t ex Sveriges Radio som kallar det “podradio” och nu lägger ut flera av sina program, bl a Sommar-programmen.

Apple har som vanligt gjort ett bra jobb med att göra det enkelt att använda, och man kan nu även provlyssna och prenumerera gratis på mängder av podcasts via deras iTunes Music Store.
Klart smidigare än att behöva installera särskilda podcast-program.

Men det är fortfarande en bra bit kvar innan detta blir användbart för allmänheten, det är ju en del meckande med länkar och dialogrutor etc. Jag är övertygad om att vi inom 2 år kommer att skratta åt att vi höll på med “podcasting”.

Det är ju bara en försmak på hur man kommer att befria etermedierna från den nuvarande kanalstrukturen och låta oss lyssna inte bara när vi vill på allt vi vill, och få smart hjälp med att hitta i det stora utbudet.

Och med smart hjälp menar jag då inte att jag rattar in en kanal som spelar den sortens musik som jag gillar, utan att jag har min egen dynamiske “Agent” som letar fram programförslag till mig för radio och tv utifrån t ex följande kriterier:

– Var är jag? (t ex om jag åker buss till jobbet 24 minuter varje dag så kan jag abonnera på inslag som är kortare än 24 minuter)
– Vad har jag lyssnat mycket på på sistone?
– Vad har jag inte hört på länge?
– Vilket humör är jag på?
– Vad är klockan, vilken veckodag är det?
– Vilka nya program/musik/filmer är det troligt att jag gillar baserat på vad jag lyssnat på tidigare?
– Vad spelar mina kompisar? (eller mina idoler, iTunes har redan “Celebrity Playlists”)

Ett problem med ljudfiler är att det är svårt att söka igenom dom snabbt, långrandigt att lyssna igenom en 45 minuters podcast för att hitta nåt intressant. Nu finns dock en ny sökmotor på Internet som indexerar även podcasts: Podscope
Den är enkel: skriv in ett sökord så listar den alla podcasts där ordet sägs, och du kan spela upp just den snutten där ordet nämns. Tack till Infontology för tipset!

Published by

Henrik Ahlén

I am an eHealth Strategist in Stockholm, Sweden I drive eHealth development projects from needs analysis and idea generation to service design and implementation. See my LinkedIn profile: http://www.linkedin.com/in/mrhenrikahlen