Hör vad jag säger: Rösten dödar tangentbordet!

Efter att ha testat olika röstassistenter är jag övertygad om att röstkonversation kommer att bli stort och minska användningen av tangentbord i våra mobiler och överallt där vi skriver in text på internet.

Muntlig dialog är ju vårt mest naturliga sätt att kommunicera. Det är mycket snabbare än att skriva in text och vi kan uttrycka oss mera nyanserat. I en dialog kan vi beskriva, få klargörande följdfrågor och hjälp med våra behov på ett mycket flexiblare och smidigare sätt än med text-baserade formulär eller chattar.

Den snabba utvecklingen inom datorernas förmåga att förstå vad vi säger påverkar många områden men märks tydligast i den explosiva försäljningen i USA. Hela 25% av hushållen i USA har nu en smart högtalare som Google Home eller Alexa, 40% av dessa hushåll har mer än en högtalare hemma och användarna är överlag mycket positiva. Röstasssistenten från Google är redan installerad på en miljard enheter och de flesta tillverkare av högtalare bygger nu in stöd för Google Home eller Alexa.

De vanligaste användningsområdena än så länge är att spela musik, lyssna på nyheter, väder och ljudböcker, söka efter information, styra belysningen hemma samt sätta alarm och påminnelser, men det kommer nya funktioner i snabbt takt. Det är vanebildande att stå vid spisen och bara behöva säga i normal samtalston, på svenska: “Hej Google, vad är dom senaste nyheterna?” och hon svarar direkt: “Spelar de senaste nyheterna från Ekot”. Man väljer själv vilka media-källor man föredrar.

Ändå är detta bara början, ännu ett tecken är att det växer nu fram många startups som svenska Talking to me, som bygger rösttjänster åt företag med hjälp av dessa plattformar, exempelvis för interaktiv kundtjänst och support.

Hälsa och sjukvård
Jag ser givetvis många spännande tillämpningar inom hälsa och sjukvård, framförallt för egenvård hemma och förebyggande hälso-coaching. Det är bara vår fantasi som sätter begränsningarna nu eftersom utvecklingsplattformarna och högtalarna redan finns.

Det finns redan chat-tjänster inom primärvården där man text-konverserar med en AI-stödd bot för att beskriva sina besvär och få råd om egenvård eller bli vidarekopplad till ett läkarmöte. Dessa tjänster kommer snabbt att kännas mycket bättre när man snart kommer att mötas av en trevlig röst istället som man kan föra ett samtal med.

En annan viktig möjlighet inom sjukvården är att få röstpåminnelser om att ta sina mediciner, som är anpassade till var jag är någonstans och vad jag gör för tillfället och kunna muntligt diskutera sina blodtrycksvärden etc.

På lite sikt är jag övertygad om att vi alla kommer att ha en personlig och empatisk, digital hälso-coach som vi ger tillgång till våra hälsodata och som stöttar oss i vardagen med personligt anpassade råd om kost och motion och som vi kan rådfråga när vi vill om vi får några besvär som kan behöva vård.

Tips
Köp en Google Home Mini nu för några hundralappar och upplev en försmak av framtiden redan idag! Hon pratar svenska och låter riktigt trevlig. Bolla gärna dina tankar om möjligheter med smarta röstassistenter med mig.

Published by

Henrik Ahlén

I am an eHealth Strategist in Stockholm, Sweden I drive eHealth development projects from needs analysis and idea generation to service design and implementation. See my LinkedIn profile: http://www.linkedin.com/in/mrhenrikahlen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *