Hur ska TV-kanalerna tjäna pengar?

TV-reklamintäkterna sjunker stadigt på grund av att YV-spel och internet, men i USA även för den ökande användningen av hårddisk-inspelare som gör det enkelt att snabbspola förbi reklamen.

Det är för mig en gåta att detta inte slagit i Sverige ännu, alla jag känner som har t ex TiVo säger att det är helt fantastiskt befriande.

Men vad ska då TV-kanalerna tjäna pengar på? Jo, mera interaktion med publiken såklart. Tävlingar och omröstningar där publiken skickar in betal-SMS är redan stort, men det är ju egentligen ett mycket primitivt sätt att kommunicera med tittarna. Man ska läsa en lista med olika SMS-telnummer för olika alternativ och manuellt knappa in dessa på sin mobil. I de flesta fall får man ingen återkoppling alls, möjligen ett svars-SMS. Allt är bara text.

Jag tror att mobilt internet kommer att ta över, allt flera mobiler har det redan idag, det funkar med alla tv-apparater och möjliggör många nya funktioner som kan göras mycket enkla att sköta, här är ett axplock:

  • Grafiskt gränsnitt, jag kan t ex få upp bilder på alla artister jag vill rösta på, och bara peka på en av dom.
  • Ljud: spela upp ljudeffekter och musiksnuttar.
  • Tvåvägs-kommunikation: TV-kanalen kan direkt visa mig rätt svar, eller inbjuda mig att köpa en produkt som det samtidigt görs reklam för etc.
  • Enkelt att lägga till interaktiva funktioner som att skicka in mail eller koppla upp samtal direkt till programledaren.

Published by

Henrik Ahlén

I am an eHealth Strategist in Stockholm, Sweden I drive eHealth development projects from needs analysis and idea generation to service design and implementation. See my LinkedIn profile: http://www.linkedin.com/in/mrhenrikahlen

2 thoughts on “Hur ska TV-kanalerna tjäna pengar?”

  1. Jag tror att smygreklam, produktplaceringar etc kommer att öka, men det finns en mycket större potential:

    Jag har inget emot reklam så länge den handlar om produkter som jag kan vara intresserad av och om reklamen inte stör mig. De nya interaktiva möjligheterna gör att reklam kan skickas ut mycket mera individuellt, och på sätt som inte stör. Här finns enorma affärsmöjligheter!

Comments are closed.