Mobila tjänster, vad är det?

Jag var idag på stor invigning av Kista Mobile Showcase, som är ett mycket lovvärt initiativ av Kista Science City där man visar upp en rad mobila tjänster från svenska utvecklare i ett permanent “showroom” innanför entrén till Kista Science Tower.

Man tar emot och demonstrerar tjänsterna för besökande grupper, och de får även låna en mängd olika mobiltelefoner och handdatorer och själva ge sig ut i Kista Galleria för att testa tjänsterna ute i miljöerna där. Man samarbetar med Invest in Sweden Agency och Exportrådet som även kommer att locka dit utländska besökare.

Där finns redan drygt 25 mobila tjänster som visas upp inom en rad olika branscher, allt från realtidsmätning av puls för hjärtsviktspatienter till finansiell analys, (varav jag är delaktig i DirectMemo som jag hjälper med affärsutveckling och marknadsföring).

Men jag fick en fundering: vad har dessa tjänster egentligen gemensamt, förutom att de kan köras på mobiltelefoner eller handdatorer? Ingenting, vilket visar hur omoget det är, vi har fortfarande, 6 år efter WAP-hypens utbrott inte brutit oss ur teknikfokuseringen. Det är ju ungefär som att ha en stor utställning av allting som drivs av elekricitet!

Men dena visningslokal är helt klart behövligt, det finns ju en utbredd okunskap om att man faktiskt redan idag använder mobila tjänster för en mängd andra saker än att bara tala och skicka SMS. Ändå har vi ju bara skrapat på ytan vad gäller möjligheterna med dagens teknik, alla dessa trådlösa datanät går ju mest på tomgång!

Published by

Henrik Ahlén

I am an eHealth Strategist in Stockholm, Sweden I drive eHealth development projects from needs analysis and idea generation to service design and implementation. See my LinkedIn profile: http://www.linkedin.com/in/mrhenrikahlen