Bloggforum & mediahype

Var idag på Bloggforum 2.0, en klart givande tillställning på historisk mark. Den ägde nämligen rum i JMKs lokaler, där man skapade Sveriges första mediesajt på internet, Aftonbladet Kultur, nångång på medeltiden för nåt dussin år sedan.

Jag fick en känsla av att nåt liknande håller på att hända med bloggarna. En liten men snabbt växande skara som gör nåt mystiskt med datorer, mediabranschen hypar det men är samtidigt orolig, alla har läst om det och många har åsikter om det, men få har ännu provat själva. Se även SVTs inslag häromdagen om bloggning, där Bloggforumdeltagarna Anna Kågedahl och Jonas Söderström förklarar bloggfenomenet för SVTs storögde journalist.

Hursomhelst var det en härligt mångfaldig skara bloggare som samlats, av alla sorter och med vitt skilda intressen, i åldrar från spädbarn till pensionär. Det man har gemensamt är ett intresse för och behov av att kommunicera med andra, och det som skiljer det från andra typer av medier är lättillgängligheten och att det vuxit fram en ny sorts mediekultur där man frikostigt delar med sig, länkar till varandra och är öppen med sina källor.

Själv är jag ju mest intresserad av bloggning för affärsnätverkande och interaktiva medier, och ser enorma möjligheter. Inte minst företagens interna användning av bloggar är intressant, t ex för mötesdokumentation och utbildning.

Podcasting diskuterades, en ny svensk sajt, podcasting.se lägger upp alla svenska podcasts och har infört en smart funktion där man kan ringa eller Skypa in sina ljudinlägg direkt. Det visades även en ny svensk tjänst som kör strömmande podcasts direkt i mobilen. Jag ser en mycket stor potential i podcasting, när man kan göra ljudfilerna sökbara så kommer man att kunna skapa ett helt nytt slags “radiomedium”, där man inte har kanaler utan låter lyssnarna skapa spellistor utifrån en rad egna kriterier. Jag ska samla ihop mina tankar kring detta och återkomma, nån som är intresserad av att vara med i en sådan affärsutveckling?

Published by

Henrik Ahlén

I am an eHealth Strategist in Stockholm, Sweden I drive eHealth development projects from needs analysis and idea generation to service design and implementation. See my LinkedIn profile: http://www.linkedin.com/in/mrhenrikahlen